Supertools to the rescue

Door Dograver op donderdag 22 oktober 2015 22:17 - Reacties (15)
Categorie: Algemeen, Views: 4.228

Tijdens het roeren in de pan met hutspot kwam ik op de frontpage van Tweakers.net de volgende download tegen.

downloads: IObit Uninstaller 5.1.0.7

Een lichte siddering ging door mij heen, gaat Tweakers nu echt IOBIT aanraden??

IOBIT wordt door één van de personen in mijn directe omgeving nog net niet op een voetstuk gezet, namelijk mijn schoonvader. En als er één persoon in Nederland een verbod zou moeten krijgen om ooit nog iets met een toetsenbord en muis te doen dan is dat mijn schoonvader.

Korte profielschets van deze beste man: Als er een politieke partij zou zijn geweest “zweefbaar Nederland”, dan was hij de lijsttrekker.
Een kunstenaar, een artiest, een out-of-the-box denker.
Daarnaast helaas zo eigenwijs als het achtereind van een wilde hengst.
Elke mogelijkheid wordt aangegrepen om te vertellen hoe fantastisch zijn (jawel) XP-machine draait. Alles gaat SUPERSNEL!! XP is, en ik citeer, het beste wat Windows ooit heeft gemaakt. En met één of ander vaag Frans tooltje kan ie nog steeds updates binnen halen.

Om ook nog even een beeld te schetsen van zijn beleving van supersnel:

Cold boot van zijn XP duurt bijna 4 minuten voordat überhaupt het bureaublad voor je neus staat. Dan kun je gerust nog een minuut wachten totdat alle tooltjes en programma’s hun vaste plekje in hebben genomen rechts onderin naast de klok.
Dan dubbelklik op die blauwe letter E, Internet Explorer 8…

“Ouwe, is er ook koffie?”

Maaaaarrrr hij draait verder als een trein (al lijkt mij dat meer een kreupele Fyra).

Zeker toen hij 2 maand geleden volledig in paniek belde met het nieuw dat zijn PC ineens supertraag was geworden.

Oprecht verbaasd dat zoiets mogelijk was.
Desalniettemin is het familie en opa past ook elke donderdag op onze zoon dus:

<handoverhartstrijkmodus> ik kom morgenavond wel even langs </handoverhartstrijkmodus>

PC aangezet, minstens 3 kannen koffie weg kunnen tikken voordat ik überhaupt een teken van leven kreeg dat Windows nog wilde starten. Met hangen en wurgen en nog meer koffie eindelijk Explorer.exe weer aan de praat gekregen. Alle bestanden hadden ineens een wel hele exotische extensie.

Cryptowall 3.0 *facepalm*

Had meneer heeft weer op één of andere dubieuze .ru site een .zip met ondertitelingbestandjes gedownload.
Ik ben dus na het opruimen en restoren van zijn data (tegen alle principes in, dat wel) mijzelf eens gaan verdiepen in alle tools en programma’s die hij op zijn systeem heeft staan. Daar kwam ik naast AVG en MBAM ook een softwareontwikkelaar tegen waar ik nog nooit van had gehoord, IOBIT.
Bij thuiskomst op mijn eigen machine thuis maar eens een google gedaan naar IOBIT en kom de volgende termen tegen:

• Advanced Sytem care
• Driver booster
• IOBIT unlocker

WOW! Van termen als “Advanced”, “Booster” en Unlocker” moeten je IT-nekharen toch overeind gaan staan. Des te meer verbazingwekkend dat zelfs op een website als Tweakers.net zowel de redacteuren als wel de bezoekers geen tot nauwelijks research blijken te doen met betrekking tot wat ze installeren gezien de reacties onder het artikel. Dat baart me oprecht zorgen.

Nog hilarischer dat mijn schoonvader van het hele IOBIT zooitje de betaalde versie heeft.

Diezelfde simpele Google bracht mij via via bij de volgende URL van howtogeek.com en die wilde ik graag even met jullie delen.
Hier gaan ze namelijk zonder enige aanpassing aan de installatie de top 10 van download.com installeren.

Vermakelijk leesvoer:

http://www.howtogeek.com/...top-10-download.com-apps/

http://cdn5.howtogeek.com/wp-content/uploads/2014/10/ximg_543c65ad38486.jpg.pagespeed.ic.gjbFQIDMv-.webp

Beste lezers,

Op hobbywebsites (bijvoorbeeld computeropschonen.com) worden programma’s als IOBIT’s Advanced System Care, Advanced System Optimizer, System Optimizer Pro, PC Health of soortgelijke supertools dus uitgebreid getest. Zijn die mensen die zulke reviews schrijven achterlijk ofzo? Dit kun je toch niet serieus nemen? Waarom worden hier geen kamervragen over gesteld?
Jouw ouders/vrienden/familie krijgen dit soort troep ook naar voren in Google. Wie mag het allemaal weer gaan rechtzetten? Juist, Jij en ik. Want die supertools doen het niet!

Het is aan ons, dappere strijders, om ervoor te zorgen dat wij, onze familie en vrienden veilig, probleem- en zorgeloos kunnen internetten en Facebooken. Hulde aan de IT-er!

Over Facebook gesproken…

Volgende: De kop is er af 01-'15 De kop is er af

Reacties


Door Tweakers user RobinHood, donderdag 22 oktober 2015 22:25

Mijn vader is ook zo'n slimmert die zweer bij Driver Booster en Advanced System Care etc. Hij raadde mij ze zelfs aan....

Dat terwijl het op gebied van PC's, zeker software geen hele grote idioot is, maar het komt er bij hem maar niet in dat dat soort tooltjes troep zijn. Ccleaner kan nog eens nuttig zijn, maar driverscanners? Ik hou de meuktracker van Tweakers in de gaten voor de AMD drivers, mijn virusscanner doet zijn ding wel, en W10 doet ook nog wat.

Door Tweakers user Dograver, donderdag 22 oktober 2015 22:32

Op het moment dat je denkt dit soort tools nodig te hebben, dan is er in het verleden verkeerd onderhoudt gepleegd. En deze tools maken het er inderdaad niet beter op.

AVG/MBAM en CCleaner inderdaad. Meer niet nodig.
AMD Drivers worden door Win10 gemeld.
Mijn ouders hebben een gebruikersaccount.
Ik ben admin en regel alles remote. Ideaal!

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 oktober 2015 22:32]


Door Tweakers user RobinHood, donderdag 22 oktober 2015 22:53

Dograver schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 22:32:

AMD Drivers worden door Win10 gemeld.
De normale wel ja, beta's niet [godzijdank], en aangezien AMD als hobby heeft beta's uit te geven, moet ik maar de meuktracker in de gaten houden.

Mijn pa doet dat niet, en ondanks zijn driver scanner draaide ie nog op Omega toen ik zei dat 15.10 was uitgekomen, handig :+

Het gebakje van mijn moeder draait volgens mij ook op Omega, maar dat maakt voor haar gebruik niks uit. Update dit jaar wel weer naar de 2015 Omega.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 23 oktober 2015 08:05

Het is aan ons, dappere strijders, om ervoor te zorgen dat wij, onze familie en vrienden veilig, probleem- en zorgeloos kunnen internetten en Facebooken. Hulde aan de IT-er!
Het Darwin principe werkt voor mij prima. Als ze zo eigenwijs zijn hun systeem in de afgrond te storten dan lossen ze het zelf maar op.

Door Tweakers user Zenety, vrijdag 23 oktober 2015 12:23

Dograver schreef op donderdag 22 oktober 2015 @ 22:32:
Mijn ouders hebben een gebruikersaccount.
Ik ben admin en regel alles remote. Ideaal!
Ah wat fijn zeg, voordeel van een pa met IT kennis is handig om dingen van te leren. Helaas mag ik werkelijk nergens aanzitten thuis. Alles staat compleet dicht en ben alleen admin op mijn eigen PC. Maar ook dat pas sinds een paar jaar 8)7

Dingen zoals port forwarden? Dat komt er echt niet in. En noem nog maar wat dingen op.

Door Tweakers user JT, zaterdag 24 oktober 2015 14:01

Mijn pa is ook zo een IT wonder. Gmail web is zijn tekstverwerker....Al z'n opgeslagen bestanden (waaronder tientallen mails, als het niet 100+ is) staan op het bureaublad of in de root van z'n home. Op een dag kon hij een opgeslagen bestand niet terugvinden op z'n bureaublad....nee die was vol :') Nu blijft hij daar opslaan nu hij weet dat je er ook bij komt via een bestandsbeheerder....

Op een gegeven moment was ik het gezeik zo zat toen zijn computer door zijn toedoen opnieuw geïnstalleerd moest worden dat mijn voorwaarde voor het blijven onderhouden en fixen van zijn computer het gebruik van Xubuntu was. Sindsdien hoor ik hem bijna niet meer en hij is hartstikke blij met de snelheid ervan :Y)

Door Tweakers user mobstaa, zaterdag 24 oktober 2015 20:23

Waarom worden hier geen kamervragen over gesteld?
Haha, leuke blog:)

Al dit soort programma's zou in mijn ogen gewoon een stempel "Malware" moeten meekrijgen. Vaak genoeg appjes en belletjes van vrienden, kennissen en familie gekregen met de vraag "Waarom is mijn PC zo traag? Ik weet zeker dat Advanced SystemCare aanstaat...".

Door Tweakers user aCiDcHaOZ, zaterdag 24 oktober 2015 21:33

ik geloof in de filosofie "If it aint broke, don't fix it."

Ik snap de verleiding: grote popups met de evangelie van verlossing. Alle traagheid wordt opgelost met deze tool; integendeel, via een internet explorer window hebben we in een paar milliseconden kunnen vaststellen dat er virussen en malware op uw computer staat.

Idem met de telefoontjes van "Microsoft" uit azie dat uw computer storingen stuurt naar het internet.

De digibeten, de binaire ongelovigen, ze zullen altijd bestaan.

Door Tweakers user Camulos, zondag 25 oktober 2015 08:38

hahaha humoristisch geschreven.

|:( Digibeten-fail-en-eigenwijs-blijven-zijn 8)7

Door Tweakers user Denniedarko, zondag 25 oktober 2015 21:07

Vermakelijk en herkenbaar.

Lol hier is teamviewer de reddende engel sinds mijn ouders 2 uur verderop wonen.
Mijn pa is (over zijn pc) dan weer niet eigenwijs en zegt gewoon dat die het niet helemaal begrijpt.

Lol hulde aan onze familie we zouden ze zo missen als ze ons nooit meer zouden "lastigvallen"

Door Tweakers user r_acker, maandag 26 oktober 2015 08:55

Leuk geschreven.. Maar één punt van kritiek. In plaats van af te geven op de "gewone" gebruiker, wordt het dan niet eens tijd voor een heldere en complete handleiding hoe het wél kan/zou moeten? Welke tools gebruiken jullie? Wat zijn handige instellingen? Hoe vaak pleeg je onderhoud? Etc. Etc.

Ook bij mij gaat het al jaren goed, maar het is niet zo dat ik er een bepaald plan of idee achter heb zitten (systeembeheer is niet mijn tak van sport). Ik let gewoon op met wat ik doe.

Door Tweakers user Dograver, maandag 26 oktober 2015 20:40

Op een gegeven moment was ik het gezeik zo zat toen zijn computer door zijn toedoen opnieuw geïnstalleerd moest worden dat mijn voorwaarde voor het blijven onderhouden en fixen van zijn computer het gebruik van Xubuntu was. Sindsdien hoor ik hem bijna niet meer en hij is hartstikke blij met de snelheid ervan
Grappig dat je dat aanhaalt. Aangezien hij gister OPNIEUW getroffen is door een cryptolocker denkt hij er in ieder geval aan om af te stappen van Windows en om op Linux Mint over te gaan.
Lol hulde aan onze familie we zouden ze zo missen als ze ons nooit meer zouden "lastigvallen"
Ik denk oprecht dat ik dan helemaal geen contact meer had met de familie :+
Ik snap de verleiding: grote popups met de evangelie van verlossing. Alle traagheid wordt opgelost met deze tool; integendeel, via een internet explorer window hebben we in een paar milliseconden kunnen vaststellen dat er virussen en malware op uw computer staat.

Idem met de telefoontjes van "Microsoft" uit azie dat uw computer storingen stuurt naar het internet.

De digibeten, de binaire ongelovigen, ze zullen altijd bestaan.
En reëel gezien, blijven wij daardoor ook bestaan.
Leuk geschreven.. Maar één punt van kritiek. In plaats van af te geven op de "gewone" gebruiker, wordt het dan niet eens tijd voor een heldere en complete handleiding hoe het wél kan/zou moeten? Welke tools gebruiken jullie? Wat zijn handige instellingen? Hoe vaak pleeg je onderhoud? Etc. Etc.

Ook bij mij gaat het al jaren goed, maar het is niet zo dat ik er een bepaald plan of idee achter heb zitten (systeembeheer is niet mijn tak van sport). Ik let gewoon op met wat ik doe.
Ik snap je punt van kritiek, sterker nog ik ben het roerend met je eens.
Het probleem zit hem niet zozeer wat ik bij mijzelf doe qua onderhoud, maar wat is de perfecte balans tussen veiligheid en werkbaarheid. Wat zijn daarnaast de wensen van de gebruiker. Welk OS, welke tools etc. De tools zijn een hulpmiddel, een eerste detectie voor wanneer het misgaat. De daadwerkelijke oorzaak van het probleem zit, naar mijn idee namelijk nog altijd tussen de bureaustoel en het toetsenbord.

Zoals aCiDcHaOZ hierboven al omschreef, het gaat erom hoe je een gebruiker bewust maakt van de verleidingen die er zijn.

[Reactie gewijzigd op maandag 26 oktober 2015 20:43]


Door Tweakers user JT, dinsdag 27 oktober 2015 14:31

Dograver schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 20:40:
[...]


Grappig dat je dat aanhaalt. Aangezien hij gister OPNIEUW getroffen is door een cryptolocker denkt hij er in ieder geval aan om af te stappen van Windows en om op Linux Mint over te gaan.
Moet je zeker doen. Rechten makkelijker in te perken, geen malware en shit. Ik denk dat naast Mate/Cinnamon ook XFCE en LXDE interessant zijn als desktop voor mensen die er weinig vanaf weten. Wel even letten op eventueel exotische hardware, kan wat moeite kosten om aan de praat te krijgen.

Als je dan klaar bent dan maak je er een image van met Clonezilla en kun je zo de hele computer in een half uur opnieuw installeren.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 oktober 2015 14:47]


Door Tweakers user Dograver, dinsdag 27 oktober 2015 15:29

Ja, ik zou dat zeker doen. Ik probeer hem er in ieder geval al 4 jaar van te overtuigen dat hij die brakke bak ritueel moet verbranden. Tot op heden geen succes :'(

Ik neem je tips zeker mee! Thanx

Door Tweakers user digitalhardc0r3, dinsdag 27 oktober 2015 15:56

Ik heb gelachen, erg leuk geschreven en ook erg herkenbaar. PC's zonder at least W7 erop raak ik niet meer aan (alleen werktechnisch heb ik een VM met XP erop :/ ) Als mensen mij bellen met problemen op een XP machine zeg ik: koop eerst maar een nieuwe PC, dan kijken we wel weer verder! 8-)

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)